De corona crisis is voor veel bedrijven in de transport- en logistieksector disruptief gebleken. Na een aantal zware jaren blikken we terug op de impact die corona heeft gehad op deze sector.
E-commerce blijft groeien
E-commerce stijgt mede door de corona crisis in sneltreinvaart. Hier plukt het pakketvervoer de vruchten van. In 2020 steeg het aantal binnenlands vervoerde pakketten namelijk met maar liefst 30 procent. De verwachting voor de komende jaren is dat dit niveau structureel hoog blijft, ondanks het heropenen van alle winkels en winkelstraten. E-commerce is namelijk extreem populair geworden bij ondernemers. Zo steeg de omzet van webwinkels in 2020 met ongeveer 40 procent. Dit zorgt voor veel werk bij logistieke bedrijven in e-fulfilment, warehousing en pakketvervoer.
Chauffeurs tekort
Het tekort aan personeel in de transport- en logistieksector is al jaren een probleem. Tijdens de corona crisis is dit probleem alleen maar groter geworden. De jonge generatie ziet een werkweek van 40+ uur minder snel zitten en chauffeurs op leeftijd ervaren veel druk en gaan eerder elders solliciteren. Het tekort aan personeel belemmerd ook de verdere groei voor veel bedrijven. Deze krapte leidt tot stijgende loonkosten, welke door de ondernemers toch doorberekend moeten worden. Eind 2021 was er zelfs een record aantal van 53 vacatures per 1000 werknemers in de transport- en logistieksector. Bij vrachtwagenchauffeurs lag dit zelfs op het dubbele. Het aantrekken, vasthouden en gezond houden van personeel is dan ook één van de succesfactoren voor komende jaren.
Hogere kosten
De eigen kosten zijn dit jaar, over de hele linie in transport en logistiek, flink gestegen. Hogere lonen en loonkosten (ook door ziekteverzuim), hogere brandstofkosten en duurder materieel zijn hiervoor de boosdoeners. Vooral kleinere bedrijven hebben het zwaar en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Intelligente planning, samenwerking en verdere automatisering in warehousing kan helpen om de productiviteit te verbeteren en zo de omzet te verhogen.
Transport en logistiek in 2022
Volgens verschillende bronnen zal de sector in 2022 volledig herstellen. Vooral het heropenen van de horeca, evenementen branche en retail zorgt voor een positief effect. Daarnaast blijft duurzaamheid ook in 2022 heel erg belangrijk. De brandstofkosten zitten op een hoogtepunt en dus is het belangrijk te kijken naar verduurzaming om zo op andere manieren kosten te besparen. Verder blijft, zoals hierboven besproken, de verschuiving naar online ontzettend belangrijk. Zo ontstaan er voor veel logistieke bedrijven ook in 2022 genoeg nieuwe kansen.
Wij zijn Brouwers BV
Wij zijn al een lange tijd bezig met verduurzamen en kijken altijd naar manieren om ons bedrijf te blijven ontwikkelen ondanks alle corona perikelen. Bij Brouwers BV bieden we volledige logistieke ontzorging aan inclusief transport. Interesse in een samenwerking? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.