fbpx

Duurzaamheid in de logistiek

Helaas leveren logistiek en transport een grote bijdrage aan de vervuiling van het milieu. Er lijkt ook geen ontkomen aan met veel goederenvervoer en grote distributiecentra. Toch zijn logistiek en transport onmisbaar in onze samenleving en moeten we kijken naar een manier om te verduurzamen. In deze blog lees je meer over duurzaamheid, tips om te verduurzamen en wat wij doen om het milieu te helpen.

Waarom is duurzaamheid belangrijk in logistiek

De logistieke sector is verantwoordelijk voor een flinke CO2 uitstoot wereldwijd. Het is dus van belang om een ‘groene’ strategie toe te passen om de ecologische voetafdruk van de logistiek te verminderen. Door innovatieve en nieuwe technologieën kan er een groot deel van de vervuiling verminderd worden. Daarnaast gaan duurzaamheid en kostenbesparing bijna altijd samen, het kan dus ook opleveren voor logistieke bedrijven. Zo valt er nog veel te winnen op het gebied van energiebesparing. Verlichting en klimatisering zijn hier veruit de grootste energieverbruikers. De vraag is echter: hoe kunnen bedrijven in de logistieke sector het verbruik van deze én andere posten reduceren?

Tips om te verduurzamen

Verlichting en verwarming aanpassen in logistieke distributiecentra

De meeste distributiecentra zijn voorzien van TL verlichting. Deze lichten staan 24 uur per dag aan, het is dus duurzamer om deze te vervangen door LED verlichting. Daarnaast is het ook goed om te zorgen dat warmte niet verloren gaat door kieren en ventilatie.

Elektrische voertuigen

Er wordt meer dan ooit online besteld. Dit wil dus ook zeggen dat er meer busjes en vrachtwagens op de weg zijn. Het introduceren van elektrische voertuigen is een oplossing die de uitstoot zal verminderen.

Verpakkingen

Er valt ontzettend veel te winnen op het gebied van verpakkingen. Veel verpakkingen zijn voor 50% gevuld met lucht, welke dan opgevuld moet worden met piepschuim, papier of plastic. Pakketjes kleiner verpakken kan dus al oplossing bieden. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat alle verpakkingsmaterialen herbruikbaar zijn. Zo krijgen ze een tweede leven en kunnen ze hergebruikt worden.

Efficiënt data delen

Op het gebied van duurzaamheid kan het efficiënt delen van data tussen verschillende logistieke partijen een bijzondere boost opleveren. Op deze manier kunnen processen veel beter op elkaar afgestemd worden. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat vrachtwagens met een lege lading wee de weg op gaan, dat is namelijk alles behalve efficiënt. Door het delen van data kan je dus CO2 besparen en werkt het ook nog eens efficiënter.

Wat doet Brouwers BV om te verduurzamen

Bij Brouwers denken we graag aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Zo zijn onze warehouses voorzien van circa 11.000 m2 aan zonnepanelen en meer dan de stroombehoefte van Brouwers wordt opgewekt. Daarnaast zijn al onze transporteenheden uitgevoerd met tenminste Euro 6 motoren. Dit is om de emissies van onze voertuigen terug te dringen. 

ltl-transport-brouwers

Plan direct een gratis adviesgesprek