fbpx

Logistieke trends van 2022

In 2022 zal het herstel van 2021 verder doorzetten, maar wel minder sterk naar verwachting. Het bijhouden van alle technologische ontwikkelingen, markttrends, wetgeving en het steeds veranderende consumentengedrag is niet eenvoudig. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste trends om in de gaten te houden. De volgende 5 trends zullen in 2022 op de een of andere manier van invloed zijn op de meeste bedrijven binnen de logistiek.

logistieke trends 2022

1. Duurzaamheid

Duurzaamheid is een algemene richting die elk jaar aan belang wint en de transportsector is geen uitzondering. Groene bedrijfsinitiatieven drijven de behoefte aan duurzamere logistiek aan. Grote bedrijven richten zich op duurzaamheidsdoelstellingen en het groener maken van hun volledige toeleveringsketen is daar meestal één van. Bovendien zijn steeds meer consumenten bereid een meerprijs te betalen voor duurzame levering van goederen. Of het nu gaat om een vervoerder met een vloot elektrische bestelwagens of ambitieuze initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, het voegt allemaal waarde toe aan de koopbeslissing van de consument.

2. Tekort aan chauffeurs

Het is geen verrassing dat het wereldwijde chauffeurstekort ook in 2022 een van de belangrijkste problemen zal zijn. Gezien de rol van het wegvervoer in de logistiek en de economie in het algemeen, is het van essentieel belang dat er voldoende gekwalificeerde chauffeurs zijn. Niet alleen zijn er niet genoeg specialisten om de vereiste diensten te verlenen, maar door de stijgende prijzen als gevolg van de wereldwijde inflatie kunnen bedrijven in de toeleveringsketen ook niet investeren in meer vrachtwagens.

Dit alles leidt tot stagnatie van middelen, uitgestelde leveringen, beschadigde relaties met zowel leveranciers als partnerbedrijven, en meer aanhoudende uitdagingen. Daarom zal het aanpakken van de werving en het behoud van personeel de komende jaren een belangrijk thema zijn. 

3. Zelf rijdende vrachtwagens

Autonome voertuigen worden een trend in de logistieke sector. Veel logistieke bedrijven hebben geïnvesteerd in onderzoek om autonome bestelwagens te ontwikkelen. Zij zien het als kostenverlaging en efficiencyverhoging door het automatiseren van bezorg pakketten. Met zoveel bedrijven die concurreren om vracht van hoge kwaliteit, is het moeilijk om de vraag bij te houden. Autonome voertuigen veranderen deze dynamiek echter en maken het gemakkelijker dan ooit om goederen over de hele wereld te verzenden zonder zich zorgen te hoeven maken over chauffeurstekorten.

logistieke trends 2022

4. Cloud-based systemen

In de logistieke sector wordt het gebruik van cloud gebaseerde systemen steeds populairder. Bedrijven in de logistiek kunnen namelijk aanzienlijke voordelen halen uit het gebruik van deze nieuwe technologie om bedrijfsprocessen te optimaliseren. De voordelen van cloud computing zijn onder meer makkelijkere schaalbaarheid, verhoogde betrouwbaarheid en lagere kosten. Daarnaast is er minder hardware-onderhoud en een betere beveiliging voor data-encryptie.

Deze nieuwe technologieën kunnen verladers helpen hun operationele kosten te verlagen, de efficiëntie te verhogen en back-office activiteiten te verbeteren. Vanwege deze toegenomen populariteit wordt verwacht dat cloud computing de komende jaren aanzienlijk zal groeien.

5. Last mile delivery

De trend van bedrijven om over te schakelen op “last mile delivery” is in opmars. Veel ondernemers verleggen hun focus op het lokaal leveren van goederen om klanten een meer persoonlijke ervaring te bieden. Dit heeft ook gevolgen voor de logistieke sector, die ziet hoe deze verschuiving hun toekomstige bedrijfsmodellen en -methoden zal beïnvloeden.

Last-mile delivery is een term die wordt gebruikt om het laatste deel van de levering van goederen van magazijnen en distributiecentra naar de eindklant te beschrijven. De trend voor last-mile leveringen is de laatste jaren toegenomen omdat het goedkoper en handiger is geworden dan het gebruik van koeriers.

Duurzaam samenwerken met Brouwers BV

Binnen ons bedrijf komen logistiek en transport samen, waardoor wij garant staan voor een efficiënte manier van het logistieke proces. Wij houden de trends goed in de gaten en kijken altijd hoe we ons bedrijf kunnen ontwikkelen. Zo vinden wij duurzaamheid heel belangrijk. Wist je dat onze warehouses zijn voorzien van ongeveer 23.000 m2 aan zonnepanelen? Dat al onze transporteenheden uitgevoerd zijn met Euro 5 motoren en onze panden klimaatneutraal worden uitgevoerd. Hiermee proberen we het negatieve effect op het klimaat te minimaliseren

Interesse in een duurzame samenwerking? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.

ltl-transport-brouwers

Plan direct een gratis adviesgesprek